hollandwest gebruikt cookies om de website naar behoren te laten werken, om functies voor social media te bieden en om onze website te analyseren. Op onze website kun je ons Cookiebeleid en AVG & Privacybeleid vinden.

Prins Hendrikstraat 120, Alphen Aan Den Rijn

Omschrijving

GRONDIG GERENOVEERDE RIJKS MONUMENTALE STADVILLA AAN DE PRINS HENDRIKSTRAAT

* Aan de oude Rijn gelegen
* Parkeermogelijkheden op eigen grond achter de woning
* 6 slaapkamers
* Luxe woonkeuken uit 2016
* Monumentale villa met allure
* Bijna 300 m² woonoppervlak
* Grondig gerenoveerd van 2014 tot 2021
* Uitstraling en allure van toen, wooncomfort van nu

KADASTER
Gemeente Alphen aan den Rijn, sectie B, nummer 8651, groot 4 are en 58 centiare

ENERGIELABEL
De verplichting voor een energielabel bestaat niet voor rijksmonumenten, provinciale en gemeentelijke monumenten.
Lees meer op www.energielabel.nl/woningen

Nieuwsgierig geworden? Maak dan snel een afspraak voor een vrijblijvende bezichtiging en ervaar hoe fijn het wonen hier is!

ALGEMEEN
Deze karakteristieke monumentale stadsvilla aan de Prins Hendrikstraat is met recht een rijks monument en ligt op één van de mooiste locaties in Alphen aan den Rijn praktisch op de hoek van de statige Stationsstraat. De uitstraling is bijna “sprookjesachtig” te noemen en de ligging is werkelijk perfect; binnen 3 minuten wandelen bent u midden in het bruisende centrum, even de brug over de Oude Rijn en u wandelt zo naar het prachtige stadspark “Rijnstroom” en met de auto bent u binnen enkele minuten op de uitvalswegen naar De Haag, Utrecht, Leiden en de luchthaven Schiphol.

Direct aan de straat heeft u een gedeelde opgang naar uw afgesloten perceel waar u aan de achterzijde ruimte treft voor het parkeren van meerdere voertuigen. Verder biedt deze toegang tot de zij-entree (personeelsingang) en de achtergelegen garage in de achtertuin.
De achtertuin grenst direct aan de oude Rijn. Deze diepe achtertuin is op het oosten gelegen waardoor u hier al van de eerste ochtend-zonnestralen kunt genieten. Aan de vrijstaande garage is een gezellige veranda gecreëerd welke is voorzien van verlichting en diverse elektra punten.

INDELING
Na binnenkomst bevindt u zich in een zeer imposante hal met een mooie trapopgang en een marmeren boekdelen vloer. Rond de hal bevinden zich diverse leefruimten. Zo heeft u vanuit de hal een doorgang naar de praktijkruimte/kantoor aan de voorzijde. Het kantoor aan de voorzijde heeft plezierige lichtinval door de grote raampartijen en speels zicht over de Prins Hendrikstraat. Riante woonkamer met stalen moderne ensuite deuren tussen de zitkamer aan de voorzijde en de woon-/eetkamer aan de achterzijde met toegang tot de grote leefkeuken.

De woon-/eetkamer is voorzien van een tweede zithoek met elektra haard. Verder vindt u hier zeer hoge plafonds met strakke decoratie wat een perfecte mix is tussen de allure van weleer en het hedendaagse comfort.
De zitkamer staat in verbinding met de eet-/woonkamer maar is eenvoudig af te sluiten door de modern hoge stalen schuifdeuren. Deze mooi bemeten ruimte leent zicht bij uitstek voor diners met een groot gezelschap. Middels de openslaande deuren is de tuin een geweldig verlengstuk van de woning.
De keuken bevindt zich aan de achterzijde van de woning. In deze luxe keuken bent u van alle gemakken voorzien. Zo treft u hier onder andere een uitgebreide kookplaat, een vaatwasser, een riant kookeiland. Tevens een vrijstaande opstelling van een grote koel- en vrieskast, dus geen gebrek aan ruimte.

Op de 1e verdieping vindt u net als op de begane grond een zeer riante centrale hal, welke diverse ruimtes met elkaar verbindt. Op deze etage beschikt de woning over vier slaapkamers, waarvan twee aan de voorzijde. De ouderslaapkamer met kledingkast heeft een groot terras waardoor de ochtendzon naar binnen kan stralen. Aan de voorzijde is een badkamer gesitueerd welke beschikt over een douchehoek en dubbele wastafel met riant meubel.
Vanuit de vierde slaapkamer heeft u toegang tot de berging en de opstelling van de wasmachine en de wasdroger. Ook op deze etage vinden we nog veel traditionele kenmerken zoals de plafonds, mooie gebrandschilderde ramen en glas in lood.
De 2e etage is rijk aan een riante overloop en nog 2 grote slaapkamers.

Geweldig gelegen, midden in het oude stadshart van Alphen aan den Rijn. De woning biedt gezien het groot aantal m2 de mogelijkheid om hier zowel te wonen als te werken. Alle faciliteiten die u bij een woning wenst vindt u hier binnen loopafstand. Van winkels, restaurants, kappers tot het Alphense station welke u direct in verbinding kan brengen met Leiden, Woerden, Utrecht, Boskoop en Waddinxveen. Verder beschikt de woning zelf over onderstaande unieke kenmerken:

Alphen aan den Rijn is een gezellig dorp met vele stadskenmerken. Zo heeft het een riant oud stadshart met vele authentieke kenmerken. Verder is Alphen bekend om haar Romeinse historie waar tegenwoordig nog van valt te genieten in het openlucht museum Archeon. Ook vindt u in Alphen aan den Rijn een grote diversiteit aan winkels en restaurants. Maar misschien wel het leukste is de Oude Rijn welke door het dorp loopt. Hier varen op zonnige dagen vele plezierjachten en beroepsvaart. Zo kunt u vanuit uw eigen tuin aan de Rijn genieten van alles wat over de Rijn passeert.

MONUMENTALE TOELICHTING
Monumentaal woonhuis uit 1902 van de Alphense kaashandelaar Jan van der Linden.
In 1898 laat Jan van der Linden op zijn erf een kaaspakhuis bouwen (nr. 122). Vervolgens wordt in 1902 het bestaande woonhuis afgebroken en vervangen door een kapitaal herenhuis (nr. 120).
Het was in een tijd dat enkele Alphense notabelen fraaie huizen lieten bouwen, zoals in de Julianastraat, Schoolstraat en Stationsstraat. Daarin wedijverden zij met elkaar. De grootte en de vormgeving van het pand en vooral van de voorgevel waren daarbij een belangrijke maatstaf. Het is veelal architect Hengeveld die aan de wensen van de opdrachtgevers gestalte geeft.
Vanuit een nagenoeg rechthoekige plattegrond opgetrokken in bruine baksteen en bestaande uit twee bouwlagen onder een hoog schilddak (hoofdvolume) en een kleiner schilddak met flauw hellende dakschilden, gedekt met gesmoorde kruispannen.
Tegen de achtergevel een éénlaagse uitbouw afgedekt door twee dakschilden met dezelfde pannen. De gevels hebben gepleisterde speklagen en sierstenen op de hoeken en in de strekken boven de vensters, vensters met roedenverdeling in de bovenlichten, deels gekoppeld onder getoogde strekken van oranje baksteen. Het boogveld is gevuld met tableaus in oranje en witte tegels. Rijk gedecoreerde voorgevel (west) met hoge natuurstenen plint met cassettes en panelen. Iets terugliggende middentravee, waarin op de begane grond de entree met aan weerszijden een risaliet. De middentravee wordt bekroond door een topgeveltje met frontonbekroning en daaronder een gepleisterd fries met het jaartal '1902' onder een kroonlijst op consoles. Beide zijrisalieten zijn voorzien van een decoratief fries onder een kroonlijst op consoles.

De linker risaliet wordt boven de kroonlijst afgesloten door een gemetselde balustrade langs de dakrand; de rechter risaliet door een trapgevel met op de trappen klauwstukken in de vorm van een kwartcirkel met schelpmotief, toppilaster op een gepleisterde console en bekroond door een windvaan. In de middentravee bevindt zich de entreepartij bestaande uit de oorspronkelijke paneeldeur met bovenlicht en smalle zijlichten, daarboven een venster. In de linker risaliet twee gekoppelde vensters zowel op de begane grond als op de verdieping; in de rechter risaliet op de begane grond een driezijdige erker, op de verdieping twee enkele vensters en een iets kleiner venster in de top. In de noordgevel een eenvoudige plint en daarboven een geprofileerde waterlijst. Twee keldervensters met diefijzers. Zij-ingang met deur en enkele vensters, in het gedeelte van één bouwlaag gekoppeld. De zuidgevel is blind. De achtergevel (oost) vertoont een duidelijk driedeling.
In het midden een hoog opgaand torenachtige bouwvolume onder zadeldak waarin het trappenhuis zich bevindt; rechts daarvan het éénlaagse gedeelte met achteruitgang en links daarvan op de begane grond een grote serre en daarboven op de verdieping een balkon. In het dakschild boven dit geveldeel een houten dakkapel met wangen en frontonbekroning.

INDELING INTERIEUR
Inwendig zijn onder meer de hal met marmeren vloer en lambrisering, het tochtportaal met geëtst glas en de trap met rijk uitgevoerde trappaal en getordeerde gietijzeren balusters bewaard gebleven.
Bovenin het trappenhuis twee vensters met geschilderde voorstellingen van Mercurius en een levensboom met wapen.
Waardering Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als beelddrager van de kaasproductie en -handel, niet alleen regionaal maar ook nationaal gezien een economische ontwikkeling van grote betekenis. Het woonhuis met bijbehorend interieur is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde te weten de kenmerkende Neo-Hollandse Renaissancestijl van met name de zeer rijk gedecoreerde voorgevel.
Het woonhuis bezit hoge ensemblewaarde vanwege de beeldbepalende situering zowel aan de Prins Hendrikstraat als langs de Oude Rijn en vanwege de functioneel ruimtelijke samenhang met het naastgelegen pakhuis. Het exterieur en het interieur van het pand is in hoge mate gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

AFMETINGEN
Zie bijgaande plattegrondtekeningen.

GEBRUIKSOPPERVLAKTEN (NEN2580)
Bruto vloeroppervlakte
- Woning 372,10 m2
- Overige inpandige ruimte 50,80 m2
- Gebouw gebonden buitenruimte 12,10 m2
- Externe bergruimte 23,30 m2
- Totale bebouwing 458,30 m2

Gebruiksoppervlakte
- Wonen 291,70 m2
- Overige inpandige ruimte 19,60 m2
- Gebouw gebonden buitenruimte 11,50 m2
- Externe bergruimte 21,30 m2
- Totale bebouwing 344,10 m2

Bruto inhoud
- Woning 1275,84 m3
- Overig inpandige ruimte 98,48 m3
- Gebouw gebonden buitenruimte 0,00 m3
- Externe bergruimte 72,46 m3
- Totale bebouwing 1446,78 m3


BIJZONDERHEDEN
* Gelegen op eigen perceel van 458 m²
* Parkeergelegenheid op eigen grond
* Metrage conform NEN2580, totaal vloeroppervlak betreft 372 m²
* 6 riante slaapkamers
* Direct aan de Oude Rijn
* Rijksmonument

Toelichtingsclausule NEN2580
De Meetinstructie is gebaseerd op de NEN2580. De Meetinstructie is bedoeld om een meer eenduidige manier van meten toe te passen voor het geven van een indicatie van de gebruiksoppervlakte. De Meetinstructie sluit verschillen in meetuitkomsten niet volledig uit, door bijvoorbeeld interpretatieverschillen, afrondingen of beperkingen bij het uitvoeren van de meting. Het nen2580 meetrapport wordt aan de koopakte gekoppeld.
Deze informatie is door ons met de nodige zorgvuldigheid samengesteld. Onzerzijds wordt echter geen enkele aansprakelijkheid aanvaard voor enige onvolledigheid, onjuistheid of anderszins, dan wel de gevolgen daarvan. Alle opgegeven maten en oppervlakten zijn indicatief.

Kenmerken

Overdracht

Status
Verkocht
Vraagprijs
€ 1.395.000 k.k.
Oplevering
In overleg

Bouw

Soort woonhuis
Villa, Vrijstaande woning
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1902
Onderhoud binnen
Uitstekend
Onderhoud buiten
Goed

Oppervlakten en inhoud

Woonoppervlakte
292m²
Perceeloppervlakte
458m²
Overig oppervlakte
20m²
Inhoud
1.373m³

Indeling

Aantal kamers
9
Aantal slaapkamers
6
Aantal badkamers
1
Aantal verdiepingen
3
Voorzieningen
Mechanische ventilatie, Alarminstallatie, TV-Kabel, Dakraam, Glasvezel kabel

Energie

Warm water
Elektrische boiler eigendom
Verwarming
C.V.-ketel
Ketel
(Eigendom)

Buitenruimte

Ligging
Aan het water, In centrum, In woonwijk, Aan vaarroute
Balkon
Ja
Tuin
Achtertuin

Garage

Soort garage
Vrijstaand hout
Capaciteit
1

Locatie

[ { "address": "Prins Hendrikstraat 120", "zipCode": "2405 AM", "city": "Alphen Aan Den Rijn", "lat": 52.1246151, "lng": 4.662352, "heading": 0, "pitch": 0 } ]

Plattegronden

Deze woning is Verkocht

Het is helaas niet meer mogelijk om op deze woning te reageren. Op zoek naar een vergelijkbare woning? Neem dan contact met ons op!


Bel 0172-491646   info@hollandwest.nl


×

Wat is mijn huis waard?

Ontvang binnen 5 minuten de geschatte waarde van uw woning

Bereken het nu